СБУ затримала російського агента, який готував підрив залізниці у Харківській області

Контррозвідка Служби безпеки України затримала ворожого диверсанта, який намагався підірвати лінії електроживлення залізничних колій та рухомого складу поблизу вузлової станції у Харківській області.

Про це Харків Times повідомили речник СБУ в Харківській області Владислав Абдула та прес-служба прокуратури області.

Затриманий – 46-річний безробітний мешканець селища Близнюки Лозівського району. За даними слідства, наприкінці грудня 2023 року почав спілкуватись через месенджер «Телеграм» зі знайомим – представником агентурного апарату російського гру, який перебуває в рф. Від ворога мешканець Харківщини отримав завдання на проведення підривної діяльності, на що погодився.

За наявними даними, для вчинення серії вибухів він планував використати саморобний вибуховий пристрій. Інструкцію для його виготовлення в «домашніх» умовах чоловік дистанційно отримав від воєнної розвідки рф. У разі здійснення диверсій окупанти сподівались порушити логістику постачання пального та боєприпасів для Сил оборони на Лиманському напрямку.

«Однак агресору це не вдалося. Служба безпеки завчасно викрила ворожого поплічника, встановила особи його російських «кураторів» та їхні злочинні наміри. Далі співробітники СБУ покроково задокументували розвідувально-підривну діяльність диверсанта і затримали його на етапі підготовки вибухів», – йдеться у повідомленні СБУ.

Крім того, підозрюваний вишукував у Лозівському районі місця знаходження українських вертольотів та передав ці дані російському куратору. Чоловік їздив і до Харкова, щоб знайти системи ППО у місті. Цю інформацію він також передав ворогу, відправивши зображення карти місцевості з позначкою, де розташована протиповітряна оборона. Також він збирав інформацію про місця базування підрозділів ЗСУ в Харкові та Павлограді (Дніпропетровська область). Для цього зловмисник об’їжджав місцевість обох регіонів у темний час доби та приховано фіксував локації українських військ.

При обшуках у помешканні затриманого виявлено мобільний телефон та інші речові докази злочинної діяльності. Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує тюремне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Харківській, Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Як повідомляв Харків Times, контррозвідка Служби безпеки України викрила ворожу інформаторку, яка з червня по вересень 2022 року передавала окупантам геолокації підрозділів ЗСУ, що були зосереджені на Куп’янському напрямку.